Bewoners Krakeel krijgen sleutel van Magneet

Geplaatst op: 17 februari 2020

Hoogeveen – Een uniek moment vandaag. De bewoners van Krakeel hebben vanmorgen van Nicole Peeters, directeur-bestuurder van Woonconcept, symbolisch de sleutel van mfc De Magneet gekregen onder toeziend oog van wethouder Erik Giethoorn en vele betrokkenen. Wijkbewoners hebben nu het beheer van het wijkcentrum onder eigen vleugels.

‘Met deze overhandiging is de eerste stap gezet om het wijkcentrum een nog belangrijkere rol in de buurt te geven, waarbij de bewoners van Krakeel zelf aan het stuur staan’, stelt Woonconcept.

De woningcorporatie mag door vernieuwde wetgeving het beheer niet meer uitvoeren, maar wilde het wijkcentrum ook niet verloren laten gaan. Daarom zijn afgelopen april bewoners van de wijk Krakeel gevraagd om mee te denken over de toekomst van het wijkcentrum.

‘We zijn ontzettend blij dat de bewoners de krachten hebben gebundeld om samen deze mooie ontmoetingsplek levend te houden’, aldus Nicole Peeters. Wethouder Giethoorn vult aan: ‘De Magneet is een belangrijke plek in Krakeel. Door bewoners de ruimte te geven om zelf het wijkcentrum te organiseren zal het een nog krachtiger rol gaan spelen in de wijk.’

Een groep vrijwilligers vormt nu samen het bestuur van de stichting Wijkcentrum Krakeel. ‘We willen een gevoel van verbondenheid creëren. De Magneet moet het gevoel van een buurthuis geven, waar iedereen uit de wijk zich thuis voelt’, zegt voorzitter René Aalders van de stichting. Hij is dan ook trots dat in een paar maanden tijd de wijk er in is geslaagd om een goede basis op te zetten om De Magneet samen te beheren. ‘We zijn Woonconcept, de gemeente en Stichting Welzijnswerk dankbaar voor alle hulp die we daarbij gekregen hebben. Het was een enorme klus om uit te werken wat de wensen en mogelijkheden zijn. Met name de laatste dagen waren ontzettend intensief. Afgelopen vrijdag heeft de voormalige beheerder alles van het gebouw uitgelegd en laten zien.’

Aalders is enthousiast over het gebouw, de vrijwilligers en de opgezette organisatie. ’De bekende activiteiten gaan door en wijkbewoners zijn van harte uitgenodigd om samen met het bestuur nieuwe activiteiten in het wijkcentrum op te zetten. De wens is om De Magneet een plek te laten zijn voor iedereen en als stichting hebben wij ook geen winstoogmerk. Wij maken daarom onderscheid in commerciële en niet-commerciële activiteiten. Zo komt de toneelclub uit de wijk weer repeteren in het wijkcentrum in ruil voor vrijwilligers. We willen er zijn voor de wijk. Zeg maar samen op weg, maar dan voor alle mensen ongeacht cultuur, geloof of leeftijd. Samen moeten we dit gebouw tot bloei laten komen.’

De stichting heeft nu twee groepen vrijwilligers: een voor de horeca met daarin bijvoorbeeld gastvrouwen en – heren en een club voor de ondersteuning van activiteiten. Aalders: ‘Met name de horecagroep is nog te klein. Er zijn minimaal 25 mensen nodig en we hebben er nu 16. Een prachtig aantal, maar hierdoor is deze groep nog wel te broos.’

De activiteitenvrijwilligers zijn er om wijkbewoners te ondersteunen bij activiteiten ‘Zij moeten deze wel zelf organiseren, maar er is vanuit de stichting dus een achtervang voor ondersteuning.’

Iedereen die wil helpen of ideeën heeft, kan zich melden bij De Magneet. Dit kan momenteel digitaal via Facebook (een website is in de maak), per e-mail (secretaris@wijkcentrumkrakeel.nl) of in het wijkgebouw zelf. ‘Het pand is open van 7.30 tot 17.00 uur op maandag tot en met vrijdag en in het weekend op afspraak.

Waarom wonen in Krakeel?

Jongeren

Krakeel biedt uitstekende faciliteiten om jongeren op te laten groeien. Denk hierbij aan een peuterspeelzaal, twee basisscholen, het middelbaar onderwijs op fietsafstand en een wijkcentrum waar activiteiten worden georganiseerd voor jongeren in alle leeftijdscategorieen.

Ouderen

Ouderen kunnen in hun eigen vertrouwde omgeving genieten van een zorgeloze oude dag, dankzij woonzorgcentra, aanleunwoningen en diverse gevestigde zorginstellingen. In de wijk worden diverse ouderenactiviteiten georganiseerd.

Winkelcentrum

De wijk beschikt over een prachtig gerenoveerd winkelcentrum. Met twee supermarkten, een snackbar, bakker, drogist en andere leuke winkels hoeven inwoners de wijk niet uit om in hun eerste levensbehoefte te kunnen voorzien. Alle gemakken zijn binnen handbereik!

Goed bereikbaar

Krakeel ligt centraal gelegen tussen het stadscentrum, industriegebied De Wieken en industriegebied de Buitenvaart. De wijk ligt slechts enkele minuten verwijderd van de autosnelweg (A37). In slechts een half uur bevindt u zich in Emmen, Meppel of Assen.

Bewoners vertellen

Sinds November 2008 woon ik samen met mijn vrouw, zoon (9) en dochter (8) in de leukste wijk van Hoogeveen. Een gemoderniseerde woonwijk die alles te bieden heeft wat wij nodig zijn. Onze kinderen genieten naast school van prachtige buitenschoolse activiteiten die worden georganiseerd. Ons gezin voelt zich betrokken en verbonden met de wijk. Het gegeven dat we ons in enkele minuten kunnen verplaatsen naar onze werklocaties is ook een fijne bijkomstigheid. Krakeel is een wijk waarin wij ons thuis voelen.

Rene Aalders
Wijkbewoner

Agenda

Geen evenementen gevonden!

Bedrijven

Colofon