Over Krakeel

Ontstaan
Krakeel is een wijk in de gemeente Hoogeveen, vroeger een opgaande, waarnaar een wijk in het oostelijk deel van de stad Hoogeveen ten noorden en westen van de Hoogeveensche Vaart werd genoemd. Ten oosten van dit kanaal ligt nog de oude bebouwing langs de kaarsrechte weg Krakeel; parallel eraan zuidelijk hiervan de Krakeelsche Dijk.

De bebouwing vond plaats langs de vroegere Krakeelsche Opgaande, ook wel Bentincksdiep (1900; HAD). De Krakeelsche Dijk – met tientallen oude eiken – werd gespaard bij de stadsuitbreiding van Hoogeveen-Zuid. De fraaie laan is nu wandelweg en fietspad.

Bron: Het Geheugen van Drenthe.

Vernieuwd Krakeel
De wijk heeft in de afgelopen jaren een aantal transformaties ondergaan.

Ruim 15 jaar duurden de werkzaamheden in Krakeel. Enkele jaren eerder waren hierover de eerste overleggen al gestart tussen de gemeente Hoogeveen en Woonconcept. De ambities waren hoog: Krakeel moest opnieuw de Sterrenwijk worden waaraan de wijk en de straatnamen haar afkomst ontlenen. In nauw overleg met wijkbewoners werd een wijkontwikkelingsplan opgesteld dat in de afgelopen 15 jaar is uitgevoerd.

Dat heeft een grote impact gehad op de wijk en op de wijkbewoners. Honderden woningen zijn gesloopt, gerenoveerd en nieuw gebouwd. Daarnaast is het complete aanbod aan wijkvoorzieningen vernieuwd, zoals het winkelcentrum en het multifunctioneel centrum inclusief de basisscholen. Verder is de gehele openbare ruimte op de schop gegaan en voor een belangrijk deel vernieuwd. En ten slotte zijn er ook meerdere sociale programma’s opgezet en uitgevoerd.
Al met al een voor Hoogeveense begrippen gigantische operatie waarmee regelmatig landelijk de aandacht werd getrokken. Tientallen werkbezoeken vanuit het hele land werden aan Krakeel gebracht, inclusief minister president Balkenende die al in 2006 een kijkje kwam nemen.

Video's

Waarom wonen in Krakeel?

Jongeren

Krakeel biedt uitstekende faciliteiten om jongeren op te laten groeien. Denk hierbij aan een peuterspeelzaal, twee basisscholen, het middelbaar onderwijs op fietsafstand en een wijkcentrum waar activiteiten worden georganiseerd voor jongeren in alle leeftijdscategorieen.

Ouderen

Ouderen kunnen in hun eigen vertrouwde omgeving genieten van een zorgeloze oude dag, dankzij woonzorgcentra, aanleunwoningen en diverse gevestigde zorginstellingen. In de wijk worden diverse ouderenactiviteiten georganiseerd.

Winkelcentrum

De wijk beschikt over een prachtig gerenoveerd winkelcentrum. Met twee supermarkten, een snackbar, bakker, drogist en andere leuke winkels hoeven inwoners de wijk niet uit om in hun eerste levensbehoefte te kunnen voorzien. Alle gemakken zijn binnen handbereik!

Goed bereikbaar

Krakeel ligt centraal gelegen tussen het stadscentrum, industriegebied De Wieken en industriegebied de Buitenvaart. De wijk ligt slechts enkele minuten verwijderd van de autosnelweg (A37). In slechts een half uur bevindt u zich in Emmen, Meppel of Assen.

Doelstelling

Initiatiefnemers achter deze website hebben zich ten doel gesteld om een verbinding te leggen tussen wijkbewoners, verenigingen, bewonersgroepen, stichtingen, winkeliers, overheid en andere geïnteresseerden. Hiermee hopen wij samen invulling te geven aan de slogan: “Een bloeiende wijk in Hoogeveen”.

Veel activiteiten in de wijk Krakeel vinden plaats in wijkgebouw de Magneet. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de agenda. Bestuur en vrijwilligers van Stichting Wijkcentrum Krakeel dragen zorg voor het beheren en faciliteren van de Magneet.

In Krakeel is veel mogelijk voor en door bewoners uit deze prachtige wijk. Heeft u ideeën, verbeterpunten of wilt u een steentje bijdragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Agenda

[MEC id="163"]

Bedrijven

Colofon