Overname “de Magneet”

Geplaatst op: 17 februari 2020

De deur blijft open, het licht branden. ‘Buurthuis’ De Magneet in Hoogeveen maakt een doorstart met bewoners aan het roer.

Glaasjes verantwoorde bubbels, feestelijke gebakjes en een licht opgewonden sfeer. In wijkcentrum De Magneet was maandag wat te vieren. Een doorstart van het ‘buurthuis’, voor en door wijkbewoners. ‘Iedereen moet zich hier thuis gaan voelen’

Bestuur en vrijwilligers hebben zich verenigd in een stichting, met als centraal motto ‘samen op weg’. ,,Dan moet je niet meteen aan het geloof denken’’, refereerde bestuursvoorzitter René Aalders aan het fusieproces van de Protestantse Kerk. ,,Wij gaan een stuk verder. Iedereen moet zich hier thuis gaan voelen.’’

Aan de rijke geschiedenis van multifunctioneel centrum De Magneet leek dit jaar een eind te komen. Door vernieuwde wetgeving mag Woonconcept als woningcorporatie het beheer van het wijkcentrum niet meer uitvoeren. Een poging met een nieuwe beheerder voor het totale gebouw liep op niets uit. Medio april van dit jaar werd duidelijk dat er per 1 oktober een nieuwe structuur moest zijn voor het ‘buurthuis’, gedragen door wijkbewoners.
‘We hadden twijfels of we het gingen halen’

Die opdracht loog er niet om. De deadline was hard, naderde met rasse schreden en dan fietste er ook nog de zomervakantie tussendoor. ,,We hadden twijfels of we het gingen halen’’, bekent bestuursvoorzitter René Aalders. ,,Maar met hulp van bewoners, Woonconcept, Stichting Welzijnswerk en de gemeente hebben we het toch maar gefikst. We zijn een bedrijf zonder winstoogmerk, dat draait op vrijwilligers.’’

Een groepje wijkbewoners sleurde de voorbije maanden aan de kar om te voorkomen dat het pand zijn sociale hart zou verliezen en een toekomst als bedrijfsverzamelgebouw zou krijgen. Aalders: ,,Onze eerste prioriteit was de overname. Met een nieuwe organisatiestructuur, bestaande uit vrijwilligers, en voortzetting van bestaande activiteiten als bingo, biljarten en darten.’’
‘Er is veel positiviteit in Krakeel’

Zestien vrijwilligers zijn er momenteel, voldoende om de horeca en activiteiten te bemensen. Maar voorzitter Aalders wil toe naar minimaal 25 personen, voor een ‘fulltime en veilige basis’. Hij ziet dat niet somber in. ,,Het gaat ons lukken, het buurthuis leeft binnen de wijk. Er is veel positiviteit in Krakeel.’’ Hij denkt een aantal kat-uit-de-boomkijkers nog wel over de streep te kunnen trekken.

Het uiteindelijke doel van de nieuwe stichting is uitbreiding van activiteiten. ,,We roepen wijkbewoners op om met nieuwe ideeën en initiatieven te komen.’’ Hij verwacht dat het personele fundament van de nieuwe organisatie over een half jaar echt klaar is. ,,We gaan ons de komende maanden verder focussen op het werven van nieuwe vrijwilligers.’’
‘Historisch’

Nicole Peeters, directeur/bestuurder van Woonconcept en wethouder Erik Giethoorn overhandigden maandag symbolisch de sleutel van aan voorzitter Aalders. Giethoorn sprak van een historisch moment. Peeters bewierookte de krachtenbundeling van bewoners ‘om samen deze mooie ontmoetingsplek levend te houden.’ (Bron tekst Dagblad van het Noorden).

Waarom wonen in Krakeel?

Jongeren

Krakeel biedt uitstekende faciliteiten om jongeren op te laten groeien. Denk hierbij aan een peuterspeelzaal, twee basisscholen, het middelbaar onderwijs op fietsafstand en een wijkcentrum waar activiteiten worden georganiseerd voor jongeren in alle leeftijdscategorieen.

Ouderen

Ouderen kunnen in hun eigen vertrouwde omgeving genieten van een zorgeloze oude dag, dankzij woonzorgcentra, aanleunwoningen en diverse gevestigde zorginstellingen. In de wijk worden diverse ouderenactiviteiten georganiseerd.

Winkelcentrum

De wijk beschikt over een prachtig gerenoveerd winkelcentrum. Met twee supermarkten, een snackbar, bakker, drogist en andere leuke winkels hoeven inwoners de wijk niet uit om in hun eerste levensbehoefte te kunnen voorzien. Alle gemakken zijn binnen handbereik!

Goed bereikbaar

Krakeel ligt centraal gelegen tussen het stadscentrum, industriegebied De Wieken en industriegebied de Buitenvaart. De wijk ligt slechts enkele minuten verwijderd van de autosnelweg (A37). In slechts een half uur bevindt u zich in Emmen, Meppel of Assen.

Bewoners vertellen

Sinds November 2008 woon ik samen met mijn vrouw, zoon (9) en dochter (8) in de leukste wijk van Hoogeveen. Een gemoderniseerde woonwijk die alles te bieden heeft wat wij nodig zijn. Onze kinderen genieten naast school van prachtige buitenschoolse activiteiten die worden georganiseerd. Ons gezin voelt zich betrokken en verbonden met de wijk. Het gegeven dat we ons in enkele minuten kunnen verplaatsen naar onze werklocaties is ook een fijne bijkomstigheid. Krakeel is een wijk waarin wij ons thuis voelen.

Rene Aalders
Wijkbewoner

Agenda

Geen evenementen gevonden!

Bedrijven

Colofon