Schaatsen in Krakeel? Het kan, op een ware kunstijsbaan!

Geplaatst op: 17 februari 2020

Hoogeveen – Schaatsen in Hoogeveen? Het kan vanaf vrijdag 28 december in de wijk Krakeel. Kinderen zijn daar vier dagen lang welkom op een indoorschaatsbaan in multifunctioneel centrum De Magneet.

Met dank aan de 9-jarige Jurre Snieder. Hij deed met het idee voor de schaatsbaan mee aan De Smederijverkiezing en wist genoeg stemmen te vergaren. Of Jurre zelf een groot schaatsfan is? Nee, helaas. ‘Het verhaal erachter is minder spannend dan wellicht gehoopt. Om eerlijk te zijn hebben we het idee nageaapt van de wijken Erflanden en Zuid‘, vertelt vader Sybren met een lach.

Handje geholpen

Dat Jurre in mei van dit jaar meedeed aan De Smederijverkiezing was niet geheel onverwacht. Zijn vader maakt deel uit van de initiatiefgroep Smederijen Krakeel. Hij heeft hem dan ook een handje geholpen bij het uitwerken van het plan. Tevens werd contact gezocht met de initiatiefnemers uit Erflanden en Zuid, ‘omdat het wiel immers niet twee keer uitgevonden hoeft te worden’. Jurre vroeg om een bijdrage van 1000 euro. Tijdens de verkiezing eindigde het schaatsbaanidee op de vierde plaats. Dat bleek voldoende om de gevraagde 1000 euro in de wacht te slepen.

Roemrucht schaatsverleden

Omdat dat bedrag echter nog niet toereikend genoeg was om de baan daadwerkelijk te kunnen realiseren besloot vader Sybren zijn werkgever te benaderen. ‘Ik werk bij TVM verzekeringen, dat een roemrucht schaatsverleden heeft’, legt hij die keuze uit. Het bedrijf bleek genereus, waardoor het niet nodig was meer sponsors te zoeken. En dus kon alles in gang worden gezet. Er werd contact gezocht met De Magneet, dat sinds dit jaar op eigen benen staat en graag wilde meewerken, en de schaatsbaan werd vastgelegd. De baan komt van de Speel-O-Theek. Het gaat niet om echt ijs, maar om kunststof platen van 10 bij 12 meter. ‘Die hebben 90 procent van de gladheid van echt ijs’, weet Sybren. Er kunnen maximaal dertig kinderen tegelijkertijd op schaatsen.

Aangekleed met kerstbomen

De baan is vrijdagmorgen opgebouwd. Om 9.00 uur zijn de werkzaamheden van start gegaan en om 13.00 uur konden de eerste kinderen er de schaatsen onderbinden. Om het geheel sfeervol aan te kleden, zijn er kerstbomen rondom de baan geplaatst. ‘Het gaat om dertig kerstbomen die zijn overgebleven bij een tuincentrum. Die mochten we gratis komen ophalen.’

Vrijdag vanaf 18.00 uur staat er gelijk al een extra activiteit op het programma. In De Magneet wordt regelmatig op vrijdag een disco-avond gehouden, nu wordt dat toepasselijk discoschaatsen met de dj’s Zinas en Jai. Morgen worden er knieperties en oliebollen gebakken en ook is er muziek.

Open tot en met oudejaarsdag

De schaatsbaan is open tot en met 31 december. De openingstijden zijn: vandaag van 13.00 tot 20.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, zondag van 13.00 tot 17.00 uur en oudejaarsdag van 10.00 tot 17.00 uur. Er zijn speciale schaatsen voor deze baan aanwezig, dus zelf schaatsen meenemen is niet nodig. De toegang is gratis. Sybren: ‘Dat is ook de achterliggende gedachte van De Smederijen. Het moet een initiatief zijn waar velen van kunnen genieten.’

Elke dag zijn er EHBO’ers aanwezig, evenals andere vrijwilligers. ‘Het zijn vooral mensen van school en het wijkcentrum. In het begin liep het stroef om vrijwilligers te vinden, maar inmiddels hebben we de eerste drie dagen volledig gedekt.’

Geïnformeerd via nieuwsbrieven

De kinderen uit de wijk zijn via nieuwsbrieven van de school op de hoogte gebracht van het initiatief. Hoeveel schaatsers er op af zullen komen, durft Sybren niet te zeggen. ‘Ik heb geen idee wat ik ervan kan verwachten, maar we hopen natuurlijk op een gezellige drukte en extra aanloop, dat zou ook mooi zijn voor De Magneet.’

Waarom wonen in Krakeel?

Jongeren

Krakeel biedt uitstekende faciliteiten om jongeren op te laten groeien. Denk hierbij aan een peuterspeelzaal, twee basisscholen, het middelbaar onderwijs op fietsafstand en een wijkcentrum waar activiteiten worden georganiseerd voor jongeren in alle leeftijdscategorieen.

Ouderen

Ouderen kunnen in hun eigen vertrouwde omgeving genieten van een zorgeloze oude dag, dankzij woonzorgcentra, aanleunwoningen en diverse gevestigde zorginstellingen. In de wijk worden diverse ouderenactiviteiten georganiseerd.

Winkelcentrum

De wijk beschikt over een prachtig gerenoveerd winkelcentrum. Met twee supermarkten, een snackbar, bakker, drogist en andere leuke winkels hoeven inwoners de wijk niet uit om in hun eerste levensbehoefte te kunnen voorzien. Alle gemakken zijn binnen handbereik!

Goed bereikbaar

Krakeel ligt centraal gelegen tussen het stadscentrum, industriegebied De Wieken en industriegebied de Buitenvaart. De wijk ligt slechts enkele minuten verwijderd van de autosnelweg (A37). In slechts een half uur bevindt u zich in Emmen, Meppel of Assen.

Bewoners vertellen

Sinds November 2008 woon ik samen met mijn vrouw, zoon (9) en dochter (8) in de leukste wijk van Hoogeveen. Een gemoderniseerde woonwijk die alles te bieden heeft wat wij nodig zijn. Onze kinderen genieten naast school van prachtige buitenschoolse activiteiten die worden georganiseerd. Ons gezin voelt zich betrokken en verbonden met de wijk. Het gegeven dat we ons in enkele minuten kunnen verplaatsen naar onze werklocaties is ook een fijne bijkomstigheid. Krakeel is een wijk waarin wij ons thuis voelen.

Rene Aalders
Wijkbewoner

Agenda

Geen evenementen gevonden!

Bedrijven

Colofon