Werkgroep Sterrenpark

De werkgroep Sterrenpark bestaat uit vrijwilligers die als doel hebben het park aantrekkelijk te maken en te houden voor de bewoners van de wijk Krakeel.

In 2015 is de groep begonnen met het opnieuw inrichten van het park omdat er veel groen en uitdaging ontbrak bij de oplevering van het centrumgebied door de gemeente na de grote wijkrenovatie. In samenspel met wijkbeheer is er een nieuw ontwerp gemaakt gericht op spelen, uitdaging, natuurbeleving en recreëren. Binnen een jaar is het hele gebied op de schop gegaan en speels aangelegd met veel groenelementen.

In de loop der jaren heeft de werkgroep haar activiteiten uitgebreid naar niet alleen onderhoud maar ook uitbreiding in de vorm van nieuwe stukjes beplanting , vogelhuisjes ophangen, plaatsen van bankjes, egelhuisjes plaatsen of wilde bloemen inzaaien. Indien mogelijk wordt er met de scholen samengewerkt.

De werkzaamheden zijn laagdrempelig, iedereen kan in zijn of haar tempo meewerken of een leuk plan voorstellen. Voorwaarde van uitvoering; de vrijwilligers moeten alles zelf uitvoeren en onderhouden. Indien mogelijk kan de werkgroep ondersteuning vragen van het Buurtbeheerteam. Door de goede samenwerking zijn hierdoor al verscheidene  projecten gerealiseerd. De zwaluwtil en het hunebed zijn mooie voorbeelden hiervan.

Het park is globaal op te splitsen in twee gedeeltes. Een gedeelte spelen en een gedeelte natuurbeleving.

Het gedeelte natuurbeleving is mogelijk geworden door het opheffen van de Kinderboerderij. Het weiland is nu onderdeel van het park geworden. Dit gedeelte kenmerkt zich door een grotere natuurwaarde waarbij ingezet wordt op het vergroten van diversiteit voor bijen, vlinders en andere kleine wezens. Anno 2020/2021 wordt gewerkt aan een insectentuin bij de ingang van de Groene peuterspeelzaal. Hiervoor is 200m3 grond aangevoerd om het grasveldje om te toveren tot een bijzonder stukje bloementuin. Inheemse struiken zoals meidoorn, Gelderse roos en vuilboom omsluiten het stukje terwijl het middenstuk uit schrale grond bestaat waarin een middenlaag bloemenmengsel is gestrooid voor kalkhoudende grond. 80 kg. Kalk is hiervoor gebruikt.

Het dennenbosje dat niet levensvatbaar was door de te natte grond wordt met de scholen in 2021 opnieuw ingericht door het aanplanten van meidoorn en vuilboom, belangrijke struiken voor insecten en sluit goed aan op de bloementuin. De werkgroep werkt hiermee samen met het IVN.

In de toekomst wil de werkgroep ook buiten het park samen met Buurtbeheer kijken naar mogelijkheden om in het groenbeheer meer diversiteit te krijgen. Te denken valt aan meer wilde bloemen in extensief beheerde stukken gazon en aanplanten insectenvriendelijke struiken. Alles valt of staat bij de grootte van de werkgroep maar ambities genoeg voor een groen en natuurvriendelijk Krakeel.

Waarom wonen in Krakeel?

Jongeren

Krakeel biedt uitstekende faciliteiten om jongeren op te laten groeien. Denk hierbij aan een peuterspeelzaal, twee basisscholen, het middelbaar onderwijs op fietsafstand en een wijkcentrum waar activiteiten worden georganiseerd voor jongeren in alle leeftijdscategorieen.

Ouderen

Ouderen kunnen in hun eigen vertrouwde omgeving genieten van een zorgeloze oude dag, dankzij woonzorgcentra, aanleunwoningen en diverse gevestigde zorginstellingen. In de wijk worden diverse ouderenactiviteiten georganiseerd.

Winkelcentrum

De wijk beschikt over een prachtig gerenoveerd winkelcentrum. Met twee supermarkten, een snackbar, bakker, drogist en andere leuke winkels hoeven inwoners de wijk niet uit om in hun eerste levensbehoefte te kunnen voorzien. Alle gemakken zijn binnen handbereik!

Goed bereikbaar

Krakeel ligt centraal gelegen tussen het stadscentrum, industriegebied De Wieken en industriegebied de Buitenvaart. De wijk ligt slechts enkele minuten verwijderd van de autosnelweg (A37). In slechts een half uur bevindt u zich in Emmen, Meppel of Assen.

Bewoners vertellen

Sinds November 2008 woon ik samen met mijn vrouw, zoon (9) en dochter (8) in de leukste wijk van Hoogeveen. Een gemoderniseerde woonwijk die alles te bieden heeft wat wij nodig zijn. Onze kinderen genieten naast school van prachtige buitenschoolse activiteiten die worden georganiseerd. Ons gezin voelt zich betrokken en verbonden met de wijk. Het gegeven dat we ons in enkele minuten kunnen verplaatsen naar onze werklocaties is ook een fijne bijkomstigheid. Krakeel is een wijk waarin wij ons thuis voelen.

Rene Aalders
Wijkbewoner

Agenda

Geen evenementen gevonden!

Bedrijven

Colofon